Over OuderTeam

OuderTeam is een cursus voor (aanstaande) ouders, dat zich richt op de overgang van partnerschap naar ouderschap. Een belangrijk onderdeel van ouderschap is de manier waarop ouders samenwerken. Belangrijk voor jullie als ouders zelf, voor het gezin en de ontwikkeling van kinderen. Als team sta je sterker!

Welkom bij de cursus OuderTeam

Er bestaan veel verschillende cursussen voor tijdens zwangerschap, bijvoorbeeld om jullie voor te bereiden op de bevalling. De bevalling duurt (meestal) maar een etmaal, maar vervolgens zijn jullie voor de rest van jullie leven ouders van jullie kind. Gek eigenlijk, dat een cursus om je voor te berieden op het ouderschap nog niet bestond. Daarom is OuderTeam ontwikkeld.

De cursus OuderTeam bestaat uit vier groepsbijeenkomsten en een aantal digitale onderdelen. De  groepsbijeenkomsten zijn samen met andere stellen die ongeveer in dezelfde fase van hun zwangerschap zitten en worden georganiseerd door een gecertificeerde OuderTeam-trainer. 

  • Tijdens de zwangerschap zijn er twee groepsbijeenkomsten. Tussen deze bijeenkomsten is er een digitaal onderdeel om samen thuis volgen. 
  • Wanneer het kindje is geboren, zijn er weer twee groepsbijeenkomsten met daar tussenin een digitaal onderdeel om samen thuis te volgen.

Inhoud van de lessen

Tijdens de groepsbijeenkomsten wordt door middel van presentaties, opdrachten, filmpjes en groepsdiscussies aandacht besteed aan de uitdagingen van het ouderschap en de samenwerking van jullie als partners met betrekking tot jullie (aanstaande) kindje. Een leuk onderdeel van deze bijeenkomsten is dat er ervaringen gedeeld kunnen worden met andere aanstaande ouders. Het is geen therapie, maar een luchtige cursus met ruimte voor interactie en humor.

Tijdens de zwangerschap
De lessen tijdens de zwangerschap richten zich op de introductie van verschillende thema’s en relatievaardigheden. Er komen onderwerpen aan bod als vertrouwen hebben in elkaar, hoe om te gaan met tegenslag en de drie G’s (Gedachten, Gevoel, Gedrag). Praktische zaken worden behandeld, zoals de basisregels in het gezin en de taakverdeling in de huidige situatie en als het kind er is. Besproken wordt hoe je kan samenwerken als partners, op zo’n manier dat het de ontwikkeling van je kind, jouw eigen welzijn en het gezamenlijk welzijn ten goede komt. 

Na de zwangerschap
Postnatale lessen zijn gericht op de nieuwe situatie, als het kindje er is. Hier komen (eerder besproken) thema’s aan bod zoals veiligheid, hechting en temperament van het kind. Er wordt aandacht besteed aan emoties bij kinderen en waarden en wensen voor de baby. Behandeld wordt hoe ouders conflicten kunnen erkennen en veranderen en waarom het zo belangrijk is om tijd te nemen voor elkaar en elkaar te blijven steunen in de nieuwe ouderrol.

Bekijk hieronder een filmpje met meer informatie over de cursus OuderTeam.